Stora musikaler och operor

Musik är stort världen över och intresset för musik av olika slag har alltid funnits hos oss människor. Självklart lät musik inte på samma sätt för tusentals år sedan som den gör idag, men på något sätt har musik funnits. Något som varit stort sedan slutet av 1700-talet är musikaler. Även fast det funnits liknande scenframträdanden mycket tidigare än så vart först i slutet på 1700-talet som den moderna tidens musikal uppfanns. Musikaler och operor är som en kombination av teater och musik. De skiljer sig dock mycket från varandra, särskilt när man ser på repliker och liknande.

I musikaler har skådespelarna ofta vanliga repliker emellanåt och sjunger om vartannat. I operor däremot brukar ofta hela framträdandet vara i form av sång, även när karaktärerna pratar med varandra. Både musikaler och operor kan du ta del av på flera platser i Sverige. De större städerna som Göteborg, Malmö och Stockholm har stora operahus där du kan uppleva kända musikaler och operor. Många kända musikaler och operor som visas idag är väldigt gamla. Carmen är en gammal och världsberömd opera som första gången framfördes år 1875. Det finns även äldre operor från 1700-talet. Några andra exempel på kända musikaler och operor är Carmen, Figaros Bröllop, Sound of Music och The Lion King.

Upplev musikaler och operor

Att besöka ett operahus är verkligen ett måste för dig som gillar musikaler och operor. Operahus är ofta vackra byggnader och det är roligt att klä upp sig inför besöket. Ofta kan du äta middag på en fin restaurang i anslutning till operan. Längre uppträdanden har ofta pauser i mitten av uppträdandet. Då får gästerna möjlighet att sträcka på benen, gå på toaletten och köpa något i baren eller i caféet. Det är kul att gå på musikaler och operor, även för de mindre barnen. Om du går på en känd musikal som Lejonkungen kan ungarna säkerligen sjunga med i de välkända låtarna.

Musikaler och operor har funnits sedan slutet av 1700-talet